Salı, Nisan 16, 2019 By: Oku Arz

Tayyib Kelimeler



Dünyanın en milimetrik çiçeğini gördün mü deseler, bu kayanın dibinde yeşermiş çiçeği anlatırdım herhalde... Çünkü ben ona şahit oldum. Rabbimizin Latif ismine şule olarak zihnimde kaldı. Her an her lahza da görünür görünmez ulaşılır ulaşılmaz yerlerde bu latif inceliğe, ruhum hayran kaldı, saygı ile secdeye erdi. Her an latif olmak ne alâ...
 Kalbi incelemiş, saygı ile haşyette muttaki insanlara verilen cevher... Latif isminin semasından parlıyorlar , kelimeleri latif, işleri latif Selam'a eriyorlar, selam da kalıyorlar... Ne güzeldir anı güzel, temiz, helal tutanlar. Ne güzeldir her işlerine dikkatli ve rikkatli olanlar, ne güzeldir bu semanın göğüne varanlar, oradan yağanlar.
🌷 🌷 🌷
"Kim izzet ve şeref istiyor idiyse, bilsin ki, izzet ve şerefin hepsi Allah´ındır. O´na ancak güzel sözler yükselir (ulaşır). Onları da Allah´a amel-i sâlih ulaştırır. Kötülüklerle tuzak kuranlara gelince, onlar için çetin bir azap vardır ve onların tuzağı bozulur."(Fatır/10)
🌷 🌷 🌷 "

... güzel sözler... " meali lafız olarak" Tayyib kelimeler"olarak Fatır suresi 10.ayette geçiyor.









🌷 "Kim izzet ve şeref istiyor idiyse, bilsin ki, izzet ve şerefin hepsi Allah´ındır. O´na ancak güzel sözler yükselir (ulaşır). Onları da Allah´a amel-i sâlih ulaştırır. Kötülüklerle tuzak kuranlara gelince, onlar için çetin bir azap vardır ve onların tuzağı bozulur."(Fatır/10)

 🌷 🌷 "... güzel sözler... " meali lafız olarak 'Tayyib kelimeler'olarak Fatır suresi 10.ayette geçiyor. "Tayyib " kelimesinin anlamını biraz araştırınca ayet ve hadisler aynasından düşününce görüyoruz ki sadece"Güzel, hoş" anlamında değil! Güzel ve hoş olduğu kadar temiz ve helal olduğunuzda görüyoruz. Güzel, hoş bir insanın güzel ahlak ile taclanması gibi. Güzel ahlakı olmasa, güzel ve hoş olması onun güzelliğini sadece nesneleştiriyor ve çirkinleştiriyor.

 Üzüm güzel ve hoş meyvedir Tayyibtir, helaldir, temizdir. O ne vakit Tayyib olmaktan çıkar? Sarhoşluk malzemesi ediliyorsa Tayyib olmaz. Habis olur, pis olur. Araf/58.ayette tayyib beldenin ürünü bereketli, verimli olur diyor. Bu ayetin tefsiri günümüzde ne kadar açık beyan değil mi? Kirlenen beldelerde ürünler bozuk, verimsiz oluyor.

Dünyamız kirlendi, hazmı olmayan işler yapılıyor, can havliyle onu yeniden temiz tutmaya gayret edenler var. Fakat onlar bir avuç... Sorumsuzluk ise almış başını gidiyor... Temiz havası olan ve olmayan yerler sigara içilen ve içilmeyen yerler gibi, temiz kelimeler kullanılan yerler ile küfürlü konuşulan yerlerde bir değil!

Temiz olan yerlerden güzel salih işler açılıyor. Güzel kelimeler güzül de uslup istiyor. Güzel giyinmiş fakat güzel hareketi olmayandan kim hoşlanır?
Tayyib kelimeler +salih amel=Allah'ın rızası Allah'ın rızasına ulaşmak Selam esmasının göğüne ermektir, sonsuz Selam'ına ermektir, boş olmayan selam sohbetlere ermektir. Asil temizliğe ermektir, gözün, kalbin temiz olandan hoşnut olmasına ermektir.

Yusuf'un kardeşleri gözde kendileri olsun istediler. Ve Yusuf"a tuzak kurdular. Allah Yusuf'u aziz etti. Onların tuzağını ise ortaya çıkardı. Her yerde de güzel olduğu gibi tayyib olan Yusuf aziz oldu. İzzetin , şerefin en güzel makamına erdi. Allah'ın Aziz isminden şereflendi. Rabbimiz bizi de baki tayyiplerden et, tuzak kuranların tuzağından koru. Âmin ya Azîz ya Selam Hû Bakî Hû @ikraela

0 yorum:

Yorum Gönder