Perşembe, Nisan 18, 2019 By: Oku Arz

Maide suresi 105.







Yol arayanlara, yolda olanlara, yola yeni çıkmış olanlara, yolda destek arayanlara değil de yol hiç umurunda olmayanlara, sırtını dönüp kaçanlara, yolu merak dahi etmeyenlere, yola kıymet vermeyenlere yola düşmanlık edenlere yolu anlatmaya çalışırsak yolu da israf etmiş oluruz.

Yola vereceğimiz desteği yanlış yerde sarf etmiş oluruz. Dönelim yolumuza, gelmeyen gelmesin, sırt dönen dönsün biz yolumuza yolumuzda olanlara destek vere vere çıkalım, belki onların içinde dönüp bakan doğru bir yol görür de geri döner...
Sırat-ı müstakim talep eden bizler, o nimetlendirilenlerin yolunun doğru yolda doğruluk ile kavuşulacağını biliriz. "... Siz doğru yolda olduğunuz takdirde doğru yoldan sapanlar size zarar veremezler... " der Rabbimiz Maide suresi 105.ayette.

Doğru yolunuza engel mi koyuluyor ? Yunus suresi 87.ayetinde Musa peygamberin kavminden istenen bizden de isteniyor. "... kavminiz için evler hazırlayın, evlerinizi namaz kılınan (ve kıbleye dönük) yerler yapın..." der.
Her ne şart olursa olsun Musa'ca, İbrahim'ce yürüyüş Muhammed (s.a.v) güzel ahlak nuruna kavuşturur. Yolun içinde bizi rencide edecek, gelmiş geçmiş günahlarımızı irdeleyecek işler yolda olanların yolda doğruluktan sapmasına neden olabilir. İhtiras, kibir, riya oluşturabilir. Ben doğru yola istikamet ediyorum gösterişi de olurken benliğin altındaki kirli sular ayuka çıkar körlüğe neden olabilir. Bu nedenle doğru yola yoldaş olanın geçmişi ile onu yaralamak doğruluk değildir. Yola katılan ile muhabbetli olmak, Allah'ı zikretmek, hikmet ile yürümek Kur'an ile peygamberimizin o güzel ahlakına destek olmak o yolu ziyan etmemek, dünya ahret dostlara kavuşmaktır.
 @ikraela


Tabiki yoldayken sinsice içimize dalanlar, eline geçirince boğmak isteyenler olabilir. Hatta bizim görmediğimiz yerlerden bizi görür, en zaaf gösterdiğimiz yerde hızla gelip bizi didim didim eder, artıklarımızı leş yiyicilerine de bırakabilirler. Hatta açık açık saldıranlar da olur. O nedenle tedbir, uyanıklık ve nöbet devri önemlidir. Doğru yolumuzu doğruluk ile dağılmadan yürüyebilmemiz için. Rabbimiz o günler için hazır olun der. Biz tetbir almazsak o yolu yine israf etmiş ve zalimin o yolu bozmasına fırsat vermişizdir. Her ne suç arayacaksak, kendi hatamız var mı, açığımız var mı, neyi nerede koruyamadık, yolda azığımızı(nefsimiz) tatlı suyamı kaptırdık da Allah kulu bulmamız geçikti de geçikti . İşte bak dünyanın tatlı suyuna kaptırdığım nefsimizi nerede kaybettiğimizi hatırlayınca, Allah kulu yanımızda bitti. O nefsi dünya korsanlarından korumayı öğrenmek için sabr, bilgi, tecrübe hızırı ile yol aldın. Bak Allah kulu bu marifetlere erdirilir. O marifete eren gemisini korsanlara kaptırmaz, uyanık olur. Nefsinin haylaz sözden anlamayan çocukluğunu öldürür ki salih nefsi ortaya çıksın, o vakit vermeyene vermek için değil yetim hakları için vermeyenlerin köyündeki o hazineyi muhafaza eden duvarı düzeltir. Yoksa o vermeyen zalimler o yetimlerin hakkı ellerine geçse onu yetimler için korumaz, yer, tüketir. (Bu konu kehf suresinde ki Musa(a.s) ve arkadaşı, Musa (a.s) ve Hızır yolculuğundan tefekkürümdür. Anlatmak istediğimi daha iyi anlaşılması için Kehf suresinin okunmuş olması gerekir)

 Yetim hakkı demeden yiyenlerin yıkık duvarları ne olabilir?Bu duvarları düzeltmek yetim hakkını korumak oluyor görüldüğü gibi. Bu konuda ciddi düşünmek gerekiyor.
@ikraela
 #esmaulhusna #Mütekebbir

0 yorum:

Yorum Gönder