Pazar, Mart 24, 2019 By: Oku Arz

Sihir değil marifet


Dün sabah Mübdi esma-i şerifini okurken, tırnaklarıma takıldı gözlerim. Oldu bitti göz göze geliyoruz zaten. "Senin burada işin ne, neye yarıyorsun?"diye çok sormuşluğum vardır. Cevabını ya başım kaşınsa ya da asma yapraklarının saplarını koparırken veya elimi bir yere çarptığımda almışımdır.
Bir bitkinin dal uçları gibi dururlar, ondan heveslenir ya minik kızlar da, renkten renge boyansın isterler. O boyalar zarar verir tabiki, anneleri kınalar, her biri bir tomurcuğun başı gibi parlar parmak uçları...
Neyse asıl tefekkürüme geleyim. Mübdi Allah;Yoktan var eden. Okudum bu cümleyi ve tırnakların yapısını düşündüm. Tırnak canlı, acıyabilen bir bütünün içinde acımayan bir canlılık ile orada bizim en ince ihtiyaçlarımız için yaratılmış. Yoktan var edilenin aziz bir şahidi olarak duruyor. Bizim için var edilmiş. Tırnağımız orada olacakken olmasaydı biz bir tırnak icat edebilir miydik? En fazla yüksük tarzı bir aletler yapardık, fakat o da yine Rabbimizin, ilmiyle, açmasıyla onun nimetinin parçası olurdu. Tırnak meselesini her boyutu ile düşünürsek bir kitap olur. Sözü uzatmamak adına kesiyorum burada.

 Tabi ki tırnak gibi bedenimiz de yoktan var edilmiştir. Fakat kendimizin yokluğunu tatmadığımız için onu hep vardı zannederiz ve hep var olmasını ümit ederiz. Korkmayalım yoktan var eden Mubdi, Muîd ismine de sahip;ölüleri dirilten, gidenleri yeniden geri getiren, ayrılıkları vuslata erdirendir.
#Muhyî 'dir de Allah Hayat sahibidir;bedenlere hayat verir. Bir tırnak deriz işte ne güzel anlatır Rabbimizin isimlerini. Hani tırnağımızı bir yere çarpıyoruz, o morarıp düşüyor. Yeniden gelir mi diye hüzünle bekliyoruz. Yeniden olduğunu görünce nasıl da seviniyoruz değil mi? Muîd isminden, Muhyî isminden şule ile... Muhteşem alâ ya! Sonra bir nar kesmiştim. Bin çekirdeği ile nasılda haykırıyordu."Ya Mübdi, ya Muîd, ya Muhyî " diye. Ölü çekirdek can buluyor, ve ağaç oluyor, sonra hiç yoktan hop meyvesinin içinde! Hokuz pokuzlara pek heyecanlanıyor insanlar, el çabukluğu, marifete ... Ya bak ne güzel nar ağacı, sihirbaz değil ama, göz boyamıyor, aldatmıyor . Hakkı yapıyor, kendine işlenen kodu ile yürüyor. Marifet sahibi,esma ile...
@ikraela
 #esmaulhusna #Mübdi #Muîd

0 yorum:

Yorum Gönder