Salı, Mayıs 22, 2018 By: Oku Arz

Koca Karı-geçmiş Gelecek


Annem yoğurt mayalarken " Benim elim değil Fadime anamızın eli"derdi. Bende ki sorular; yine içimden, bu Fadime anamız kim? Neden Fadime anamızın eli? E ben kendi elim ile mayalamıyor muyum sütü! Ya bu çok anlamsız bi'şey gibi, peki annemin yoğurdu neden bu kadar güzel? Kendi evim olduğunda her yoğurt yapmak için kaynattığım sütün başına geçerken duyduğum sancıydı bu! Anam okuma yazmayı kendi çabası ile öğrenebilmiş bir insan.Bize genelde atasözleri ile terbiye ederdi.Atasözlerini öyle oturup açıklamazdı fakat hal ve şartlara göre söyler artık biz de o atasözü ne anlatıyor diye düşün babam düşün! Hali ile halimize bakardık.Bu halden bu söz söylendiğine göre anlamda bu halin içinde olmalıydı.

Neyse 47 yıllık ömrün hangi zerresini anlatayım değil mi?Gelelim konunun özüne!

Fadime anamızın Hz.Fatma olduğunu öğrendim.O el onun mübarek eliymiş meğer. Fakat ben onun eli ile nasıl iş yapıyorum ki? Her iş Bismillah ile değil mi?

O zaman bir iş yaparken hangi el anılıyorsa onun hayatını bilmem gerek. Ah! Hz.Muhammed ( s.a.v ) in en çok kendine benzeyen kızı. Merhametle ne iş yapsa Bismillahirrahmanirrahim ile SubhanAllah ile Elhamdullilah ile Allahuekber ile iş yapan hz. Fatma annemiz.O zaman onun eli olmak onun halini idrak etmek hali ile de hallenmektir.

Şarta,vakte,örtüye,temizliğe dikkat ederek iş yapmaktır.Namaz gibi...namazın dışında ki şartlara dikkat edince namazın içinde ki şartlar hali ile mayalanıyor.Senin içinde ki sırı hatta sırrında sırını bulduruyor.

Selam olsun Hz. Fatma annemize.

 

Bunca söz anamın "O Fadime anamızın eli ile"demesinden açıldı.

İnsanlar genetik bilgilerimiz gibi iyi ve kötü halleri taşır.Bedensel taşıma gibi manevi taşıma ve bilgi taşıması da vardır. Hepsi birbiri gibidir.Aynı süreç,etki,tepki...

Sarılık hastalığının bir cinsi mesela hasta taşıyıcıdır fakat hasta olmaz,bazısı da aynı hastalığı taşıdığı halde hasta olur.

Aynı şekilde güzel bir göz rengi nesilden nesile geçer.Hatta bazı lekeler dahi,hatta boy,endam,ense kalınlığı...akraba evliliği ile baskın güçler daha gün yüzüne çıkar.Farklı evlilikler ile farklı renkler modeller oluşur.Rabbimizin ilahi ikramı,terbiye ediciliği Ehad isminin şuleleridir bu haller.

Yine başka bir dosya açmadan döneyim.:))

Anacığım çoğu zaman mendil kadar eşarbı ile de çok eziyet görmüştür.Namazını,gayretini de hiç terk etmemiştir.Bize elinden geldiğince kanat germiştir.Koca bir karı olmuştur.Bende saçlarıma düşen aklar şahit bir koca karı olmak yolundayım.

Koca karı olmak iyi bi'şeydir.Kötü taşıyıcılar vesilesi ile azcık o elbise kirlenmiştir.Bir de çoook eski görünür.

İnsan koca karı olur.Kadın kocar karı olur,erkek kocar koca olur.

Şahane yoğurt yapmak isterseniz bizim kocakarıyı bulabilirsiniz.O halen "Fadime anamızın eli ile!"diyor."Yavrum Allah Rahman Rahîm" diyor.Yok yok aramaya gerek,isterseniz koooca karı bende varım.Bakın azcık çenemde düştü, af ola :)) Yok yok bende gerekmem hemen yanı başınızda vardır,sessiz kimsesiz Rabbiyle..


Benden demesi annenize,babanıza önem vermezsiniz sonra onun eteklerini ararsınız.İhtiyarlarımız geçmiş belleğimizdir.Geçmişi ile bağı olmayan geleceğe sağlam adım atacak hafızayı bulamaz.

Hım koca karılar siz de küçük görmeyin gençlerinizi onlar sizin anda ki yeni öğrenen ön belleğinizdir.Bunu anlamak isterseniz beyinde ki bilişim merkezlerini öğrenin,geç değil ,hemen yanınızda ki tıp ya da psiloloji okuyan gencinize sorun.Gençler siz de hemen şımarmayın o da size"Fadime anamızın eli ile yoğurt yapmasını öğretsin olur mu?

Sevgiyle iyi koca karılıklar,karı kocalıklar.Ya hu koca karı bir oldu da nur topu oldunuz be ya!..Daha ne diiyiim!

Daha ne diyiim dedim de,diyecek çok söz var,koca dağın da,latif,naif gözle görülmeyen rüzgarın,tozun,zerrenin de çook sözü var.

Sakın koca karıları anlamsız boş sanmayın.

Eşimin bibisi vardı. Aklı beş altı yaş çocuk misaliydi.Ateş yakmaktan çok korkardı fakat onun gibi yatak yüklüğünü muntazam dizen daha o eve gelmedi.Birinci de çamaşır çitilerdi.Tam beş sene ful onunla yaşadık o evde.Kimi zaman odama gelir ağlardı."Ben neye lazımım!"derdi.O da değerinin bilinmesini isterdi.Sayardım ona "Bibi sen şunları şunları çok güzel yapıyorsun. Sen yardımcı olmasan nasıl biter bu işler?"derdim yumuşar içinde ki bulutlar bahar bayrama döner,cıvıl cıvıl bir kuş olur başlardı oğlumu kucağına alarak ilahi söylerdi.İşini aşk ile yapan onu gördüm ben,dişlerini sıka sıka çamaşırın canını da çıkarırdı.

   

(Kalem süresinden ayet mealleri)

Geçmiş belleği mıh gibi sağlamdı,fakat zeka seviyesi az olduğundan herşeyi idrak edip öğrenemiyordu.Bir koca dağ olamamıştı fakat bir küçük tepeydi.Dağarcığı bir koca dağ olamamıştı ki engin ufukları olsundu.Fakat o tepe olmak ile sürekli işleyen oldu,sadıkça,idrak ederek bilmesede,taşıdı, taşıyıcıydı,çok iyi taşıyıcıydı...

Evet birde hasta olduğu halde hasta olduğunu kabul etmeyen,hastalığını bulaştıran akıl sahibi taşıyıcılar var.Bu koca/karıların taşıdıkları yalan,iftira,dedikodu,gıybet,fesatlık işte,her tür cinsten! Bu koca/karılara bulaşmayın.Bu kocakarılar yanınızda ise onunla bir olmayın.O kocakarının bağı karmakarışıktır,uymayın.İyi olanı seçebilmek için temiz akıl gerek.

Temiz akıl içinde dışında temiz olmak çabası ile olur.Her sabah güncellenmiş zihin ile uyandırılırız.Geçmişde ki bilincimiz ile gelecek bilincimiz arasında berzah gibi bir anımız var.Musa (a.s ) asası gibi,ikisini birbirine karıştırmadan geçmişin kötü alışkanlıklarını anımıza taşırmadan,ibret namıyla izleyip anı en güzeli ile geleceğe mayalamak en güzel işlere gebe olmaktır.

Fakat kuru kalmayı,istemeyenler geçmişini sürekli anına taşırarak anını acı,çorak ve yakıcı hale getirirler.

İkra Ela
#instagramyazılarım
#Gönültefekkürlerim
@ikraela

0 yorum:

Yorum Gönder