Salı, Mayıs 23, 2017 By: Oku Arz

Söz,sözün güzeli




Özellikle gençlere sözüm...Çünkü "söz"o kadar önemlidir ki!
Canlı bir organizma gibidir.Çoğalır,büyür,yayılır.
Aynısı görüntüler içinde geçerlidir.
İç dünyamızda kelimeler ve görüntüler ile haşırneşiriz.
Bebekliğimizden itibaren kelimeler,cümleler,sesler,görüntülere maruz kalırız.
Ne kadar güzel sözler,sesler,görüntüler olursa dünyamız o kadar ışıklanır.
Ne kadar çirkin sesler,sözler,görüntüler olursa ruhumuz o kadar kararır.
Çocuklarına çok temiz bakan bir anne,yaptıklarını söylenerek yapıyorsa,sürekli azar halinde ise,o çocuklar için evin ya da kendilerinin temiz olması hiç umurlarında değildir.Çünkü evin içinde baskın olan şikayet ve azar sesidir.Çocuğun dış elbisesi temiz tutulmaya çalışırken iç elbisesi hunharca kirletiliyordur.
Çocuk bu ortamda huzur arar ve kendini cezb edene kayar.Çizgi filimin başından ayrılmak istemez.Fakat halen başında sürekli suçlayan,aşağılayan,başa kalkan sözleri işitmeye devam eder.Baba da aynı şekilde ise vay çocuğun iç dünyasına!
Bir de evin içinde şiddet varsa çocuğun iç dünyası kabus...
Maalesef bu kabusun içinde yaşayanlar hastalandıklarını fark edemezler.Kanser gibi sinsice gelişmiştir.Migren gibi her görüntü, ses,koku,söz o anda ki kabusa tekrar götürür.
Dedikodu gibi fahiş kelimelerin konuşulduğu ve helale harama uyulmayan ortamlarda bulunmak iç dünyamızı zehirler durur.
Zihnimizde,kalbimizde bu görüntüler yine onu çağrıştıran etkenler ile su yüzüne çıkar,bizim ruh halimize yansır.

 

Bunlardan kurtulmak çoğu zaman mümkün değil gibi görünür.Evimizi hergün süpürür siler temiz tutarız değil mi?
Ya bu iç evimiz yıllarca hiç temizlenmemiş ise bir lağıma dönmez mi?
Rabbimize şükürler olsun ki Rabbimiz çocuk dahi olsak ne kadar travmaya mazurda kalsak bize iç dünyamızı temiz tutacak ışıklar veriyor.Gelen çirkin sözleri kaldıramayacak fıtratta yaratılmışız en başta! Bu fıtrat maalesef yine çevre tarafından kirletiliyor.
Çoğuda zamanında iyilik ile temizlenmemiş ise o ses,görüntü,sözler sinama perdesi gibi hortluyor önümüze ve ruhumuzu karartıyor.
Geçmişte olan bir çok şeyi affederiz."İşte cahildi,hastaydı,sıkıntıları vardı! "veya"Cahildim,hastaydım,sıkıntılarım vardı. "diyerek kendimizi teselli eder,hataların içinden iyiye bir yol ararız.Bu kötülüğü iyilik ile savmak gibidir.
Fakat gerçek çözüm sorun ile yüzleşmektir.Bu durum birbirine darılan karıkocanın susup sorunu bekletmesine benzer.Öfkeli halde konuşmak doğru değildir fakat,öfke geçince de hiç o sorun yaşanmamış gibi yeniden hayata devam etmek yaşadığın sesleri,görüntüleri içinde büyütmektir.Ev pis diyip yine süpürmeden yaşamaya da benzer.Eni sonu bu evde yaşayan daralır.Meğer ki o pis hali alışkanlık veya boşvermişlik ile benimsemiş olsun.Fakat içinde biriken kirler kendini aksettirip durur.Bulduğu her ortamda kusar durur.
Sözü uzattım hakkınızı helal edin.Şimdiye kadar tecrübelerim ile konuşuyorum ki!Çoğu zaman iç huzuruna kavuşsam da geçmiş kabuslarım bir ses,bir kelime,bir görüntü ile hortlayıp duruyor.

         

Şimdi ki bilincime kavuşmadan evvel bir takım hastalıklar ile mücadele ettim.Ruhum o kadar inceldi ki her şeye ağlar olmuştum.Doktor"Haberleri seyretme kızım."dedi.
Seyretmedim fakat hayatın içindesin halen geçmiş ve anda ki ses ve görüntüler ile...
Ne zaman Kur'an ile büyük sevda yaşadım,o hayatımın içinde ki her anımda yağmur gibi yağdı döşüme. Aklımı,kalbimi bana açtı,beni benle yüzleştirdi,dip de bucakta tortulanmış kirlerimi temizledi.Işığı,kış halimde baharımı getirdi,yaz halimde serin rüzgarlar üfledi. İnşirahım oldu nefes nefes...
Hücum eden savruk,fahiş içimden dışımdan gelen sözlere alev oldu yaktı bir bir...
Geçmişte ne kadar kirlendiysek kirlenelim,çocukluk kiridir o hesaba gelmez,yıkanır ve mışıl mışıl uyursun.Belli bir erginliğe gelince artık temizliğimiz kendi elimize verilmiştir.İhlas ile Allah'ı bilmek tüm içte ki ve dışda ki Yecüc Mecüce kalkandır.Tarihte aramayın Yecüc Mecücü demeyeceğim çünkü o hep vardır. Ama iç dünyanda ama dış dünyanda,bozguncu,zorba,fahiş kelimeler,sözler,görüntülerdir.
Zülkarneyn olmak hak ve batılı ayıracak fuad'a kavuşmaktır.
Her insan yaşar bunları, takvada olan hidayet isteyenlere açılan yoldur.
İç dünyamızda ne kadar huzur istiyorsak,bozguncuların istilasından kurtulmak istiyorsak Allah'ı bilerek Kur'an ile ruhumuzu temizleyeceğiz.Kur'an her sözün üzerinde olunca gerçek baharı buluruz.Kur'an'dan damlayan hakikat sözleri doğar,büyür ve ölür.O güzel sözler Kur'an kaynaklı merhemler gibidir.Şifa olur yaralı yüreklere...
Yâ Nur Rabbimiz ışığı yaratan Sensin!Kur'an ile bize öyle ışık ver ki insanlık açsın...Yusuf'u özledik Rabbim,gam düştü yüreğimize gözlerimize ağ düştü!



Kur'an ile yürümeyen kendini bulamaz,kendini bilemez.Bebekliğinden itibaren ve her anda kendine yapışan,seslerin,kelimelerin,hallerin yansıması,kuklası,soytarısı olur.Kendi olamaz,öz benliğine kavuşamaz.
Kendi davranışlarımıza dönüp bakalım;Girdiğimiz ortamların haline mi bürünüyoruz (benzetiyoruz,boyanıyoruz?)(Bu 'ortam' dahil,'insan','kelime' içinde geçerlidir.)Yoksa o ortamlar Kur'an ahlakına uymuyorsa biz Kur'an ahlakı ile o ortama uymadan vakarımızı koruyup elimizden gelen hakikati taşlanacak dahi olsak yapıyor muyuz?
Zihnimize gelen güzel anılarımız bizi nasıl o güzel ana taşır.Biz o an hak değil ise ondan tevbe edip iyiye yönelebiliyor muyuz ?
Kur'an kalkandır her Yecüc Mecüce. Bu kalkan ile kuşanmayan her söz,her bakış,her olay karşısında yaralanır,ölür,kanar,serhoşlar,kendini kaybettikçe kaybeder.
En ışıklı ortamda da olsa onun içi fani ışıklar ile oyalanır. Her elinden giden ışık elem verir kendine, hayatı kabusa döner.Kur'an ile hayatını kuran zindanın içinde dahi olsa baki ışık içine verilir.Gecede görecek basirete kavuşur.
Kur'an'sız hayat tecrübeleri ile doğruluk için çabalayan,kendi doğrusunu da tek doğru gören ve başkalarını küçümseyen insan bir dal parçasını savunur.Ve o çürümeye mahkumdur.Dal hakikatin bir parçasıdır fakat çiçek veremez.İnsan koluna bu insandır diyemeyiz.Parça bütünden ayrılınca hakikati bütün olarak ifade edemez.
Bütünü ancak Kur'an nuru ile anlayabiliriz.
Rabbimiz bize gecede görecek baki nur ver .Sensin bizi terbiye eden her eksik ve kusurdan münezzeh yâ Nur! Yâ Bakî Hû. ..

İkra ela

İnstagram

@ikraela

0 yorum:

Yorum Gönder