Çarşamba, Mayıs 24, 2017 By: Oku Arz

Bitki Halinden İnsan haline dönmek

Şiir böyle yazılır,kokulu şiir
Hayran olmamak mümkün mü?
Çok bol diye sanat galerilerinde de sergilenmiyor değil mi ?
Biz varlık sahasına gelmeden varlığa çıkarılıyor.Bize onun tadını alacak donanım inşa oluyor.Onu görecek onun bize nasıl ikram edildiğini anlayacak idrak kapasitesi veriliyor. Şükrede bilecek dil de...
Biz hiç yokken,sürpriz olacak ve bir çileğin kokusunu duyacak değerlerle değerlenmek!Ne muazzam!
Anne karnında üç karanlığın içinde aşama aşama büyüyen bebeğin kulağına dünyada çilek var sen ondan yemek ister misin diye sorulsaydı inanır mıydı?
Doğduktan sonra da anneler çeşmesinden lıkır lıkır temiz kendisine özel ikram ile de beslenirken "Bak azcık büyü çilek var ondan yiyeceksin!"dense?Nasıl bakar bize?
Büyüyoruz ana rahminden doğar gibi ahire,beden elbisemizi plasenta gibi sıyırıp atacağız kim bilir?


Dikkat buyuralım dostlar,ilk yaratılış halimize bakalım! Anneye inşa edilmiş yumurtalıkta insanı kamilin olması için yumurtalar özel bir koruma ile her ay tüplere bir yumurta düşürülüyor,çatlaması, sperm ile buluşması,ana toprağa ekilmesi bir çiğnemlik et haline gelmesi ve diğer aşamalar...Buna şaşırmıyorsak neye şaşıralım !Muazzam!
Çok hayret verici olan bir gerçek ise cenin göbek bağı ile anneden beslenmesi!Tıpkı bitki gibi!
Hiçbirşeyden habersiz büyüyor.Allah'ın esmaları her bir hecesi ile adım adım halden hale şuleleniyor.Haşr suresinin son iki ayeti bu hakikati canlı olarak tesbih ediyor.Hem de her aşamasında tesbih dönüyor.
Bitki halinden insan haline dönmek ise doğum ile başlayan süreç!Muazzam! Allah Hû!
Kardeşlerim Kur'an'da yeniden yaratılış mevzu olunca insanın ilk oluşu ve bitki örneği verilir.Biraz dikkat edince Alak suresi tam da bunu bize yüreğimizden hissettirir ve ilk oluşumumuz ile yeniden yaratılışı arasında ki bağı fark etmemizi ister.
Ayrıca Kur'an haşir meydanında kör olarak sürünerek haşr olanları tasvir eder.Bunun zıttı nurları ile sevinçli olarak haşirde olanları da tasvir eder.
Kör ve sürünerek haşre uyanmak sanki nefsini güdülerine bağlayarak insan makamına geçemeyerek yani kamil-i insan olamadan ölüp haşirde uyanma gibi zannediyorum.Doğrusunu Allah bilir.
Rabbimiz nurları ile ahirete doğanlardan eylesin,onurlu ve sevinçle Rabbine bakan yüzlerden etsin bizleri!
Rabbimiz dünyanın gelip geçen nimetleri ile uykuya dalıp Seni unutanlardan etme bizi daim salih amel ile hakkı ve sabrı yapanlardan et.Bir gün dahi olsa ömrümüz hüsrandan koru bizi?Yâ Mukîm Sensin yokluktan çıkarıp varlığa eriştiren.Yâ Bakî Hû...
(İsra suresi 97.ayet,Taha suresi 124.ayet bakınız.)
ikra Ela

instagram
@ikraela

0 yorum:

Yorum Gönder