Çarşamba, Mayıs 24, 2017 By: Oku Arz

Berat Kandili



Berat tekammülün bir basamağıdır.Regaip ile başlayan yani Allah'ı arama,Allah'a rağbet etme ile başlar,Miracı yani ciddi arayışın yükselişi olur.O yükseliş karanlığı gösterir,günahları fark ettirir,bu fark ediş tevbe kapısını aratır.O kapıya kavuşan berate kavuşur,berate kavuşan ışık arar bu ışık "ben nefsimi nasıl temiz tutacağım kirlerimden nasıl arınacağım" ışığıdır.Ciddi niyet ile arayana siyahın içinde ki o hilal buldurulur.Onu bulan Ramazana kavuşmuştur.
Ramazan basamağı nefsi tutmayı, iradeyi hakkı ile kullanmayı öğretir.İyi erdemli çalışmalar (salih amel) ile geçmiş hata ve günahların yükünü içsel olarakta kurtulma sağlar. Bu basamakları bir apartmana benzetebiliriz.Bu binanın sonu bizi Muhammed(sav)nuruna(tamamlanmış güzel ahlak nuru) götüren Kabe yoluna açılır.

Gecedesin çöldesin ve Allah'ı arıyorsun.
Gece; içinde bulunduğun büyük iç sıkıntısı, zulüm, önünü görememe, çöl ise seni yakıp kavuran dertlerin,çaresizliğin,ayağını bastıkça seni çeken zemin,yol bulamamandır.İşte o an Allah'a samimi bir şekilde rağbet etmen kendinden,herkesden,herşeyden umudunu kesip Allah'a yönelmen basamağın girişidir.Ramazana kavuşan Kur'an rehberi ile buluşur.Adım adım yoldaş olurlar, bu yolculuk Kadri buldurur.O Kadir gecesi ki koca bir ömründen hayırlıdır.Kalbin fuada kavuşması hak ve batılı ayıracak erdemdir.Binanın sonu bayramdır temizlenmiş kalp evi yenilenmiş nefs elbisesidir


Şekerden tatlı dile kavuşur,salihler ile safdaş olur. Yüzü Baki olan Rahmana döner daim,sadece Ona kulluk etmenin,sadece Ondan istemenin ilahi huzurunu bulur.Rızık tamamdır fakat yol bitmez,tekammül yeni bir sefere girer.Elbise yeni olsa da eskimez mi,kirlenmez mi?Elbiseyi temiz tutmak elbise kadar kıymetli son nefese kadar.Sonu Allah'a kavuşmuş olarak cennet elbisesi...Takva ile yürüyen bulur o elbiseyi!Bak yeryüzü şu an haykırıyor bu dili!
Yeşil libasını (elbise) giyen yeryüzü,işte o takva,bir giy nasıl açaçak gönlünde pıtır pıtır sevinçler....Bir çölden cenneti-i alayı ruhta yaşama hali,gayret edenlere selam olsun. Evveli hayır ahiri baki hayır yol...Haşirde sevinçli nurlu yüz...
Vedûd-u A'lâ Rabbimiz selam cennetlerde selam sohbetlerde buluştursun bizleri....Amin

ikra ela

instagram
@ikraela


0 yorum:

Yorum Gönder