Perşembe, Mayıs 23, 2019 By: Oku Arz

İnsan Suresi 1



İnsan ne anılmaya ne zikredilmeye ne hatırlanmaya değer bir şey değildi. İnsan Allah'tan üflenen ruh ile değerlendi. O ruh ki özde ki kiri pası temizleyen, ateşi nura çeviren cevherdir. Bir zamanlar hatırlanmaya dahi değer görülmeyen bizler hatırlanmak ve hatırımızın sayılmasını bekliyoruz. "Ya işte özel bir gün, bari hatırlansaydım, bari bir çiçekle gönlüm alınsaydı ya da bir tatlı sözde mi yok?" vs. sözleri sarf ederiz, için için umarız. En çok hatırımızın sayılmasına, değerimizin bilinmesine seviniriz.

Batı kaynaklı gelenek olan #annelergünü milletimiz içinde vazgeçilmez bir kıymete döndü. " İşte tamam, annemizin değeri birgünlük değil, fakat biz o günde annemize ve anne yüreklere verdiğimiz değerimizi anlatmak hoşumuza gidiyor ve unutulmuşsa değerimiz hatırlamak adına değer " diyebiliriz.

(Bu değer verme hatırlanmak gününü tacirler kendi lehlerine çok iyi kullanır, bunu da biliyoruz ama değil mi?)

Bir günlük, bir anlık, bir ömürlük hatırlanmak! ve sonra yine hatırda olunmayanların arasına karışacağız. Hatırda olmak, hatırımızın sayılması güzel bir değer, değere değer vermek değeri daha da güzel eden bir değer...

Bizim hatırımızı bizden evvel bizim için biz hiç hatırlanır birşey değilken inşaa eden, bizi hatırı sayılacak donanımlar veren Rabbimize borçluyuz. Tüm güzellikleri adım adım an an yaratan O.
 Bebek olarak da yaratılmayabilirdik, aile kurumu olmadan da. Öyle güzel bağlar ile bizleri Rabbimiz bağlıyor ki göbek bağından ayrılsak gönül bağı kopmuyor, bir de şefkatle, ilgiyle kuşatılmışsak güçlendikçe güçleniyoruz.
"Şimdi Rabbinizin hangi nimetine dersiniz ki yalan? "(Rahman suresinden)

 O'nun yarattığı muhteşem düzen içinde anne olmak ile de imtihan ediliriz. Kendi canımızdan olana verdiğimiz kıymet kadar başka canlara da aynı değeri veriyor, onların da hakkını koruyor, şefkat ile muamele ediyorsak anne yüreğini hakkı ile hak ediyoruz.
O yüreği kazandın mı zaten kem göz kalmaz, bir olur herşey, sevgi hakim olur sende merhamet kuşanır iliklerine, zalime dur diyecek kuvvet, masumu merhamet ile saracak izzet verilir. Bu Rabbimizden bir cevherdir. Bunun erkeği kadını da olmaz. Bir olur insan o merhamet ruhuna erer.

 @ikraela #annelergünü #fethiye

0 yorum:

Yorum Gönder