Pazartesi, Mart 25, 2019 By: Oku Arz

senin tatlı hazırladığın bir cümle senin tabağına kekre olarak geri dönebilir



Peki düşünürken uyanmaya ne denir? Zihinde uçuşan kelimeleri avlamaya çalışırken hemde... Bu sabah şu kelimeleri toparlamaya çalışırken uyandım. "Cümleleri sunarsın ve onları çok değişik haller ile de bulursun. Mesela senin tatlı hazırladığın bir cümle senin tabağına kekre olarak geri dönebilir."Bu söz ile uyanır uyanmaz bu kulaktan kulağa söyleme oyunu vardı ya onu hatırladım . Onun gibi, fısıltıyla ondan ona söylenen söz en son bambaşka bir şekil alıyordu. Ne güzel oyundu. Bana her duyduğuna inanmamayı öğretti. Kimden duyarsam duyayım değişmiş olarak önüme sunulabilir. O vakit söyleyenin dürüstlüğü kadar sözün ilk çıktığı kaynakta önemliydi. O söz o kaynağa uymuyorsa o söz yolda değişime uğramıştı.
 Evet bizler bir örnek teşkil edecek ya da uzmanlaştığımız alanda bir iş yapsak onun tarifini alanlar olur. O tarif size çok daha güzel de dönebilir. Kerke, acı, kötü, yavan da dönebilir. Bu tarifi alanın tecrübesi, sabrı, bilgisi, ilhamı ile orantılı gelişir. O o tariften çıkar başka bir hal alır. Fakat ismi pek değişmez. İsmini bilmeden tarif alanda bir isim uydurur. O çevrede o isim ile anılır, oraya mal olur. Güzel sürdürülen yerde nesilden nesile de aktarılır. Bu da kulaktan kulağa oyunu gibidir. Yine bozulmuş olabilir. Aslını iyi tecrübe etmişler ve ona daha bir güzellikler katmış olanlar ile de yürümeye devam eder. Ya da sadece atadan kalma damak zevki gibi hiç bir halini değiştirmeden yürür. Bu cümleler de hallerimiz ne kadar ayna, uzatsam bayağı yürüyecek...



Tertemiz doğuşumuzdan sonra bin türlü hallere boyanıp yeniden aslımıza dönmemiz gibi... Bir misyonu giyinip onu halimiz ile acı, tatlı, kekre göstermemiz gibi, ehli beyt ailesinden isimleri taşıdığımız halde onların hali ile hiç bir alakası olmayan haller ile yaşamamız gibi... Bir edibin isminin bir sokağa isim olmuş olmasına rağmen o sokak edepsizlikde zirve yapmış olması gibi yani... Asıl, önemli değil mi? Bir şey aslından uzaklaşmışsa illa bozulmuş olmaya bilir. O aslı taşıyanların haline bakmak o aslın değişip değişmediğine, gelişip gelişmediğine örnektir. Atalarımızdan gelen/eklerimize ve gören/eklerimize dikkat etmeliyiz.Kötü olanı atabilme erdemi bize daha güzeline ve daha çeşitlere kavuşturur. . Aslı muhafaza ederek ama... Aslı ilk başlatan, iyi niyet ile ve güzel, fayda için başlamışsa o onun nimeti, kârıdır,son saate kadar da o yaptığından kaynayan güzel işlerin sevabı kendi kitabına da geçer. Hz. Adem yoludur. Hatada ısrar etmeyen, düzeltme yoludur. İblisin yolu da malum, hatada ısrar etmek, Allah'ın doğrularını önüne geçerek kötü, bozguncu işlere imza atmaktır. 
Mukaddim Allah dilediğini öne alır, ona hatalarını düzeltecek imkan verir, Muahhirdir Allah hatada ısrar edenin hesabını ahrette de alır. İblis hatada ısrar ettiği için ona bir vakit mühlet verildi fakat asıl hesabı ahrette. Evet hem de hatada ısrar edecek olanlar içinde imtihan vesilesi edildi. Ayrıca hata bilmeden yapılandır. Hatada ısrar etmek ise bilebile olduğu için günah kapsamına girer. O vakit küçük büyük demeden hata olduğunu fark eder etmez tevbe edip hatayı düzeltmeye çalışmamız gerekiyor. Dün Mukaddim ve Muahhir esmaları hakkında nasıl bir tefekkür yazsam derdi ile dertlenmiştim. İşte nimet sabah sabah uyku içinde motiflenmiş ya hû! #Ispanaklıiçliköfte yi de bir hafta önce yaparken fotoğrafını çekmiştim. Kalbimden anadan atadan gelen eklerimize anlatmak niyeti ile saklamıştım. Vaktini beklemiş.Onun tarifini dileyen 3.paylaşıma bakabilir.
 @ikraela
 #esmaulhusna #mukaddim #muahhir #gelenek #görenek #kulaktankulağaoyunu #değişim #gelişim #asıl







 Ispanaklı içli köfte #Malatya yemeğidir, bildiğim kadarı ile... #Yarma #unluköftelik dediğimiz kaynamış ve kaynamadan öğütülmüş #buğdayın tuz, su ile buluşması ile oluşturulan hamurdan yapılır. #Ispanak bildiğimiz gibi kavrulur da kendi çabam ile yaptığım bir katkı, tatı bana göre #efsane ye çeviriyor. Ispanağı haşlamadan çiğ olarak kavrulmuş soğana katıyorum. Ispanağın sulanmaması için #püfnokta ; Ispanağın önce yıkanmış süzülmüş olması gerek, birde soğan kavrulduktan sonra ısı harlıyken ıspanağı katıp sotelemektir. Ve ıspanaklar hafif ölünce altını kapatıp, ocağın üzerinden alıp soğuduktan sonra tuzu atmaktır. Dileyen bu yemeği kıyma ile de zenginleştirebilir veya patateslisini de yapabilir. Ya da sadece kıymalı yapıp üzerine yoğurt sosu katarak #mantı gibi de tüketebilir. Afiyet olsun. Burada paylaşılanın sadece #yemektarifi olarak kalmaması için, bu atadan gelen/ek gören/ekle gelen yemeğin hallerinden ibret okumak için diğer bölümlerinin de okunması gerekiyor. Hem mideye hem kalbe hem akla #şifa inşaallah... Ayrıca bu köfteyi bir yerlerde yemiş olabilirsiniz, fakat asıl tatında da olmayabilir bu onun kötü olduğunu da göstermez, daha güzel halde geliştirilmiş hali ile de yiyebilirsiniz. Fakat yediğiniz kötü ise bilinki o aslından kopmuştur, malzemesi aynı dahi olsa... Allah'ın selamı bereketi üzerinize ve üzerimize baki olsun.
 @ikraela
 #esmaulhusna #mukaddim #muahhir #gelenek #görenek #ıspanaklıiçliköfte #malatya #yemektarifi #kulaktankulağaoyunu #değişim #gelişim #asıl

0 yorum:

Yorum Gönder