Çarşamba, Mayıs 23, 2018 By: Oku Arz

Eteklerimizde çerçöp var mı?


 Hani ben desem meşe ağacı yüksük erbabı,şu hangi hikmet için yaratılmış olduğunu bilmediğim dikenli bitkiye de yorgan iğnesi erbabı desem yalan konuşmuş olur muyum?

Değil mi ki bilim icaatlarında doğadan örnekler alıyor.Rabbimiz safha safha bize azmimiz ölçüsünde kavrayacağımız şekilde kainat kitabından örnekleri gözümüze gönlümüze açıyor.Ve bu örneklerin çiftlerini,zıtllarını yaratmış. Şimdi olduğu gibi kim neyin içinde ne kadar duruyor ne kadar ilgili ise ihtiyaca binaen bu açılım oluyor.Bu öncede aynıydı şimdide sonrada aynı olacak.Rabbimizin ilmi sonsuz,bize verilen akıl,kalp,göz, kulak,basiret,feraset,furkan,nur nimetleri ile hakikati hakkı ile bozmadan örnekleyeceğiz.Üzümün asmasına dokunmadan,üzümün kendisini yiyeceğiz,üzümden farklı gıdalar,ilaçlarda yapacağız.Fakat bu alan gibi tüm alanlarda dahil yaptığımızı bilinçleri kitleyen aklı baştan alan sarhoşluk malzemesi etmeyeceğiz.Afyon gibi ilaçken zehir olarak kullanmayacağız.Bu hal Rabbimizin bize verdiği nimeti kötüye kullanmaktır.Nimet sadece gıda değildir. Akıl, kalp,göz ve nurları, feraset,basiret,hikmet ve nurları da bu nimetler dairesindedir.

Fatiha sonunda ki "Bizi doğru yoluna ilet,o nimet verdiklerinin yoluna,azaba ve sapkînlığa ulaşanların yoluna."derken,işte tam o nimet verilenlerin yoluna ulaştığımızda nimetlerimizi çıkarlarımız için kullanmaya başlamış isek o nimet zehire,bombaya döner.

İyi bir niyet ile bağını kuran adamın şarapcılığa dönmesi gibidir.Kendi elleri ile azaba ve sapkınlığa sevk olmuştur.

Ah! Estağfurullah el Azim.

Ne kadar çoook örnek var ta ezzelden beri sanki kalbime şu an bir iğne battı. Ah!Biliriz Ebu Lehebin karısı hurma ipinden bir ip ile bağlı olarak cehenneme gidecek.O kendine verilmiş şairlik nimetini ziyan etti.O güçlü bağı cennet nakışı işleyip hakkı ile kullanacağına azap malzemesi etti. Kendi elleri ile nankörlerden oldu.Ziyan etti o erdemi...

Şimdi de var çook hakikate ulaşmış fakat sarhoşluk,uyku malzemesi edenler.

Uykuda,alkolde asıl şifadır hakikati yerinde hastaya doktor eşliğinde kullanılınca,fakat yerinden,tozundan şaşılınca nasıl felakete dönüyor.Fazla uyuyunca nasıl beyin uyuşuyor.
 
   


Atomun dahi bilgisi açıldı da onu şehvetleri yüzünden bomba ettiler.Bunu edenlerin malı,kazandıkları kendilerine fayda etmedi.Çünkü onlar alev babası ( leheb)olmuşlardı. Şimdide sonrada onların yolunda olanlar azaba ve sapkınlık yolunda olanlardır.Kendilerine verilen nimete nankör olanlardır.Empati kuralım üzüm ile biz üzüm edilmiş olsaydık hangi masalarda hangi haller ile hangi amaç için kullanılmak isterdik? Saf temiz ağızlarda olmaktan mı, temiz bilinçli ahlaklı ağızlarda mı yoksa çirkin ne yediğini bilmez şükürsüz ahlaksız, bencil,kibirli vs.ağızlarda mı? Vallahi insan sevemediklerinin ağzında laf olmaya dahi tahammül edemiyor.Kötüye kullanıldığını fark edince onun ile arayı açıyor. Değil mi Rabbimiz İslam nimetini bize bağışlamış.Biz onu dünyalık arzularımız için alet etmişsek ne kadar nimeti ziyan ettiğimizi düşünelim.Ve bunun hazin sonunu... Rabbimiz " Sonra andolsun ki, o gün her nimetten sorgulanacaksınız!"Tekassür suresi 8


Mal,çokluğun fayda vermeyeceği o günde pişman olmamak için eteklerimize bakalım belki çer çöp toplamışızdır ahretimize.Nimeti hakkı ile bozmadan,uyutmak ve uyuşturmak için değil şifa olsun diye Allah namına Allah ismi ile Allah'tan ümit ederek ve ecrini Allah'tan bekleyerek kullananlar kazanacak.Bu dünyada onları kazanmıyor sanıyorlar.Onların başına fırtınalar gelse üzümleri hep veriyor,Rabbden gönüllere inşirah olup süzülüyor.
Dün Ahzab suresini yarıya kadar okuyup çıkmıştım dışarıya tevafuk gittiğim yerde tefekkür ederken hiç aklıma gelmemişti dünkü yüksük iğne meselesinin beni en güzel öreneğe taşıracağını.
Birde dün hırkamın saçaklarına da çer çöp toplamışım farkında olmadan.Orada temizledim sandıydım.Sabah fark ettim eteğimde unuttuklarımı.Fotoğrafını çektim bizim için,unutmayalım diye.
Ahrete taşıyacaklarımız çer çöp olmasın diye...o vakit eteklerimizi unutmayalım. Nimetlerimizi temiz kullanalım ki ahrette çer çöp bulmayalım.Yaa Sebe kraliçesi kolayına Rabbini bilince,nimetlerden sorgulanacağını anlayınca eteklerini gerçek sandığı dünyadan toplayarak Süleyman sarayına girmedi!Kolayına girmedi.Ah!
Bu söz bana sürpriz oldu şimdi.Sebe'yi anlamak için Ahzab'tan başlamıştım.Ah bir iğne daha battı
↓↓↓


İkra Ela
#instagramyazılarım
#kainatındilinden

0 yorum:

Yorum Gönder