Salı, Mayıs 29, 2018 By: Oku Arz

Zıvana Zemberek 2 #biznedenselamdankoptuk

 Sonra bundan adam olmaz bu kan dökücü,bozguncu demeden Ademce esma bilgisi ile okuduğunu tekrar geviş getirme gibi tekrar öğütür o vakit hakikat sütüne kavuşur.
Ve a'raz'a değil empati kurarak asıla bakması, kimden olursa olsun hakikati küçümsememesi şeytani olmaktanda şeytanlaşmaktan da kurtarır.
Bu kim konuşursa konuşsun sözünün kesilmemesi,çıkar hesabı yapılmaması ile kavuşulur.Tefekkürün daha ilerisi bal ırmaklarıdır.

Bu konuyu biyolojik dil ile hakikati Kur'an'i bakış ile anlatabilirsiniz.Harfi ile aynıdır, neyi çalıştırmaz isek o körelir.Neyi hakkı ile kullanırsak o hakkı ile verim verir.
Yok a'raza bakar hemen kötüler atarsak ne hazineler kaybettiğimizi dahi bilmez kendi zembereğimizde yuvarlanır dururuz.
A'raza bakarak değerlendirmek en basiti ile mesela;iki kişi vardır bir aileye haber vermeden ansızın gider kapısını çalar.Ev sahibi aslında hiç kapıyı açacak dermanı da yokturdur fakat kapıdakileri kırmamak için açar.Aslında o da istiyordur şöyle başını bağrına yaslayacağı bir dost fakat yorgundur,o bağrı dahi istemez.
Fakat açar kapıyı.
Evin henüz pencereleri açılmamış, çocukların döktükleri her yanda mutfakta bulaşık bekliyor, uzun suredir temizleyemediği pencereleri vardır.



Şimdi gelen misafirin biri hoş beş eder burnun ucu ile eve teftiş memuru tavrıyla diğeri hoş beş eder halini ahvalini sorar.Onla mutfağa dalar bulaşığını yıkar,yerde ki dökükleri toplar.Onun derin bir derdi olduğunu bilir, gördüğü a'raz ile onu pis diye damgalamaz ona hiç birşey yapamasa da ona demeden sessiz dualar eder
.Onun durumunu gidip oraya buraya açmaz.
A'raza bakıp bunun görünen nedenin altında ne gerçek var demeyen pis diye damgalar ve onu oraya buraya yayın eder.
Aslında o ev sahibi birsüredir derin dertler ile cebelleşiyordur.Kınanma korkusu ile de açamadığı bir derdi vardır. Eli ayağı ondan da kalkmaz.Bedeni pisikolojik dertlerine tepki vermeye başlamıştır.O aslında zıvanadan çıkmıştır, başkalarına bağlanmak yüzünden zemberegi açılmıştır.
Buna daha bi'sürü örnek verebiliriz.
A'raz hallere göre zan ya da a'raz hallere göre hakikati esma ile okuyarak hakikate ulaşma çabası.
Mevsimler bir a'raz'dır hakikat olan açılsın diye gayrettedir.Su asıldır,suyun halleri a'raz'dır.
Beni dışardan halim ile değerlendiren yüzeysel bakar,mesela "Elinde telefon saatlerce ne iş görüyor." diyebilir.Çünkü telefon zihninde hep boş,eğlentilik,verimsiz sadece gerektiği zaman kullanılması gereken bi'eşyadır.Evet doğru kullanılmayınca da bağımlılık yapan uyuşturucu da denebilir.Bilgi de dahi aşırı yükleme yapınca değirmen misali hakiki öğütme olamıyor.Hiç yükleme olmaması  değirmen var ha yok gibidir.
İş yapanın evi dağılır.


Temizlik için dahi kalksa o ev önce dağılır.

Madende çalışan neredeyse görünmez olur.Onun o haline " Sen ne kadar pissin demeyiz? " ya da "Görünmez oldun." demeyiz.

A'raz'dır görüntü/belirti.Dağınık ev ya derin hastalık belirtisidir,ruhsal ve ya bedensel ya derin işlere dalmaktandır.Bu derin işler tedavi,kendini bulma yolculuğu hali de olabilir.

Bir çocuğun ergenliğe girme hali çocuğun şartlarına,yapısına göre değişkenlik arz edebilir.

Kimi çocuk asabileşir,daha haylaz ve coşkun olur,kimi de içine kapanır,kimi olmak işinde öyle kıvranır ki adeta can çekişir. Bu durum ergenin eş arama haline de benzer.

Yeni bir bilinç kademesine uyanan ergen aslında kendi cinsi ile karşı cinsi ayırt edebilme sayfasıdır, uyanan duygularını aşk zanneder.Fakat bu duygu da olması gerekir ki aşk ile olmadan misal ne yazı yazar kitabın olur,ne elin bir tığ,ip alır muhteşem bir oyan olur!

İnsan en başından berk "Kun feyekûn " içindedir,her kademesi ayrı sancıdır.İnsan kemal bilincine dahi ulaşsa bu sefer nasıl muhafaza edeceğim sancısı çeker.Abdullah bilincine ulaşmak bilinçli kulluk şuuru kazandırır.

Bu nedenle Rabbimiz"...yeryüzünde bir halife yaratacağım..."dediğinde ,meleklerin zahiri bakışı Adem(a.s)de ki cevheri,Allah'tan üflenen bilinç ruhunu göremedi.Fakat Allah Ademe "Eşyayı esma ile oku"diyince,secde ettiler.

Bu durumu şu hal ile kavraya biliriz.

(Bu meseli daha önce yazmıştım da yine vereyim.Hatta dergide yayınlanacaktı.Fakat araya başka konu girince o kaldı. )


Biz kendi kendimize de rahmet edilmişiz.Biz kendi kendimizi bilmeden evvel nereden bilirdik gözler,kulaklar,kalp sahibi olacağımızı, en başta da bir ruhumuz olacağını,aşk ile coşabilen...
Hani bir muallim öğrencilerinde ki potansiyel ruhu seçebilir.Kibirli değilse,hak ve hikmet ile bakabiliyorsa.
Ya da bir mahalle vardır, o mahallenin daha çocukluk cennetinden çıkmamış çocukları ve mahallenin ihtiyar, genç sakinleri; Bunlar çocukları gözlemlerken konuşurlar: "Bu çocukta liderlik ruhu var", "Bu çocukta sanatçı ruhu var." vb. derler.Biri de der ki "Ya yok, ondan bi'şey olmaz.Onun ailesi ne ki, biz onların ailesinden üstünken bunlar mı yükselecek? Bunlar ancak kan dökücü,bozguncu olur. Ben onlar adam olsun diye hiçbir şey de yapmam,yardım da etmem."der.
Çocukta yaratılmış potansiyel ruhun çekirdeğini görebilen ise "Olur mu biz elimizden geleni yapalım ki çocuk kendinde ki muhteşem adam olma ruhunu hakkı ile büyütebilsin.Zaten o çocuğa yardım etmemiz bize bir ikram olur.O çocuğa o ruh verilmiş yalnız zaman ile işleyerek faydalı hale gelir. O da o çocuğun imtihanı! Gerçekten doğruluğu seçer ise aleme rahmet adam olur hem bu dünyada hem ahrette. Bu süreçte hatalar yapabilir.Hatasını bilir hatada ısrar etmez hak ile yürürse Hak isminin şuleleri ile hakkı bulur."
Kendi hatasını görmeyen ateş sakini ise yine "Yok ben ona yardım mardım etmem.Ben onun doğrularının önüne çıkayım da görün.Ondan adam olur mu olmaz mı? Hı Allah'a ihlas ile bağlıysa başka!"

(Eser #Bedrirahmieyuboğlu  na ait)

İşte bu sahneler çok tanıdık değil mi?Ta ezelden beri...
Rabbimiz bize kendi ruhundan üfleyerek bize hayırlı olabilmeyi ikram etmiştir.Rahmet sağnak sağnak yağıyor,ihlas ile tutunan selamette...
Surete değil sirete bakan ise o ruhu görür.Allah'ın bak dediği hal ile bakandır o.Öfke ile kibirle hasetle değil...
Toprak diye bi'şey bilmeseydik.Başka bi hal ile yaratılmış olsaydık.Toprağın ne cevherlere gebe olduğunu bilir miydik?Onu yaşamak lazım,bir olmak dahası  ona karışmak onla olmak lazım... Ona ateş gerekiyorsa ateş de olmak lazım. Yakmadan,bağrında ki ruh yükselsin diye... 




27 yıl evimde kafeste keklik vardı ben onu istemiyordum.Hem evde koku oluyordu,hem de "Bir kuşun kanatları olurda nasıl esir olur?" sancısı ile bazen ağlıyordum da.
Kekliğin neler anlattığını bilmeden.O öyle muhteşem şeyler anlatıyor ki yıllarca ona ağlama ile onu tanıdım sanmışım.O konuşmuş ben ona papağan olmuşum.
"Hem av hem avcı!"dedi neler neler dedi?
Kedimiz Sansa'nın iki aydır dediklerini yazsam,köpeğimiz Cadı'nın anlattıklarını #insanşuurunungelişimbasamaklarıhayvan fakültesi kampüsü açılır. 
Evet #hayvandavranışları #psikoloji de araştırılıyormuş.
Ve orta sınıftayken tek bildiğim köpeğin şartlanma yolu ile öğrenebilmesini bulan Pavlov'du.İsmini de unutmuştum.Googula bakınca buldum. Ve daha ötesi bu buluşun savaşta düşman için kullanılmış olması beni dehşete düşürdü. 
İlginç olanı ise o şartlanmayı deneyler ile belgelemiş fakat insanlık geçmişinden gelen koyuna zil takma ve kavalı kim buldu?
Demek ki o da önce bilinen bir şeydi.
Hayvanların  hakkı ile davranışları onlara zulmetmeden,doğal şartları ile incelense  faydalı hale gelir.Bilimsel olarak biyolojik hallerinden tasarımlar üretiliyor mesela.
Ve hayvan davranışları nefsin aşamaları, hastalıkları hatta şart ile etki tepkisini,sorunu ve çözümü sunar.Onları tanımak hayvanlık hastalıklarına yakalanmamak için aşı gibidir.
İnsanlarda yaratılmış akıllarca akıl vardır. Hayvan şuurunda kalan onlar gibi sadece şehvet odaklı yemek,oyun ve cinsellik güdüleri ile yaşar.Bu şuurda kalmakta iki kola ayrılır.Biri kimseye zarar vermeyen fakat bir o kadar korkak yaşatan şuur.Diğeri canavarlaşan şuur.Her ikiside #zıvanadan çıkar.Yani doğruluktan kopmuş düşünceden.
İnsan bugün ne yapacağını ya akşamdan kurar ya sabahtan.
#Zembereğini kim neye kurmuş ise o açılır. Bazen duası ile kurduğu çatışdığı için kurduğu açılmaz.
Hayır dua edip hayırsız iş kuran  duasına ihanet etmiş olur.Ya da yaptığının hayırsız olduğunu bilmiyordur fakat ısrar ile çalışsa da duası o işin açılmasını önler.
Rabbimiz bizi irademize bağlamıştır.Evvel ve ahir bilendir.Bir an evvel yapılanlar bir an sonrayı inşaa eder.Doğruluktan kopmayan fidan fırtınalarada uğrasa o ağaç olur.

 @ikraela
#sessizkalma
#nedenselamdankoptuk
#hucurat
#zemberek
#zıvana
#çocuk
#okul
#umut

0 yorum:

Yorum Gönder