Perşembe, Şubat 23, 2017 By: Oku Arz

Hurafe mi?


Geleneklerimizde hurafe gibi görünen şeyler vardır;
Mesela yeni doğan bebeğin kuruyup düşen göbek bağı ya cami bahçesine ya da okul bahçesine gömülürdü.Eskiden bu durum bana da hurafe gibi gelirdi?Fakat anlamını merak ettiğim bir çok şey gibi onunda anlamsız oluşmadığını gördüm.
Kur'an ile hemhal olan,iman eden atalarımız bu durumuda da diğer yaptıkları gibi unutmamak için yaptıklarını fark ettim.
"Oku ,yaradan Rabbinin ismi ile!"(Alak suresi 1.ayeti) ilk emir,bunu idrak eden atalarımız hem ilmin hem bilmin hem maddenin hem mananın bahçesine o göbek bağını sembolik olarak gömmüş,gömmüş ki yavrusu ümmi bağını Allah'ın ismi ile hem manevi hem de madde olarak okusun,okumaya devam etsin,annesinden tertemiz doğduğu gibi o bağların hangisinden okursa okusun Allah ismi ile okuduğunu bilsin!
Aynı şekilde türbelerde mum yakmak elektrik yokken sadaka yerine de geçiyorken,zaman ile neden yapıldığı unutulmuştur.Ayrıca mum yakmak,karanlığı delen yıldız anlamındadırda!O türbede yatan Allah dostunun karanığı delen bir kandili olduğunu anlatır.Biz Allah için aydınlatıcı güzel bir iş yapıyorsak biz de karanlığa bir mum edilmiş oluruz.Yeter ki şükür ile kalkıp gayret edelim.
Bir de bebeğin kırkıncı gününde banyo suyuna altın konur.O da altın gibi parlayan,bozulmayan bir kalbe kavuşsun diye semboldür.
Altın küpemiz vardır bir de.Çocuklarım küçükken bir küpede ablam taktı bana,çocuklarıma söz dinletebilmem için:
"Bacım,bir tane söyle,o kulağında kalır!"dedi,küpe diye taktım kulağıma bacımın sözünü.
(Bizim memlekette kız kardeşler birbirine bacım der.)



Annemin taktığı küpeleri ise hiç çıkarmadım.Kendim de seçtim küpe,bazen bir dededen bazen bir çocuktan,bazen de uçan kuştan,kuyumcu çok, küpe isteyene...
Rabbimizdir bizi terbiye eden uçan kuştan esen yelden!
Elhamdullilah.

Kardeşlerim analarımız,nenelerimiz,dedelerimiz belki unuttular sembollerin anlamını ve ne anlama geldiğini fakat öyle güzel imanları vardı ki sadık bir şekilde yılmadan gayret ettiler.Bizlere bu kadar bilgi oluk oluk açılmışken yapacak çok sorumluluğumuz var.
Anne ruhen ve bedenen uykudaysa o ev ne kadar parlar ve düzgün kalır?Dünyaya küsmüş olsak neye yarar,dirilmek gerek en başta Rabbimizin bize verdiği görmeler,duymalar,sevebilecek bir kalp,düşünebilen bir akıl verdiği için!Ümmet insanlığın annesidir,anne uyursa çocuklar telef olur.Ey ümmetin anneleri dirilelim ve silelim çaktırmadan uykulu çocukların gözlerinde ki şapağı...
Suyu kesmekte suyu açmakta şu anda elimize verilmiş bir emanet,gayet ettiğimiz kadar iyiliğe kavuşacağız inşaallah.
Su gibi bilgiyi bize açan Rabbimize hamdimiz şükrümüz.Atalarımızdan hakikat olmayan gelenekleri taşımamız,genetik hastalıklar gibi nesilden nesile geçiyor.Bu nedenle ne okursak okuyalım baş taçı olarak Kur'an'mız ile okumalı ve bakmalıyız ki kabuğu,içi, özü hakikati ile ayırabilelim. Eleğin altı kadar üstünde ki çöpü ayırabilelim.

Rabbimiz bize hakkı hak olarak görecek basiret ver.Zalimin oyuncağı olmaktan koru bizi kaybettiğimiz bilincimizi Kur'an dairesinde yeniden bir olmak ile hakikate kavuştur.
Ya Malik-ul Mülk Zül Celâli vel İkram Hû.

ikra ela
instagram @ikraela







0 yorum:

Yorum Gönder