Salı, Mart 08, 2016 By: Oku Arz

'Cennet annelerin ayakları altındadır.'



"Cennet annelerin ayakları altındadır” hadisinin, kaynaklarımızda iki rivayeti vardır. Bu iki rivayetten en meşhuru Enes b. Malik’in (ra) aktardığı rivayettir.  Bu rivayete göre Efendimiz (sas) bir gün: ” الْجَنَّةُ تَحْتَ أَقْدَامِ الْأُمَّهَاتِ/ Cennet annelerin ayaklarının altındadır.” buyurmuştur. (İmam Kuzâî,Müsned eş-Şihâb, c.1, s. 189)"www.siyervakfi.org

'Cennet annelerin ayakları altındadır'hadisi şerifini iki yönden anlayabiliriz.

Bir:Anneye iyi davranarak,onun gönlünü kırmayarak,zorba ve isyankar olmayarak cennet nasipli Allah'ın kulları olabiliriz.

İki:Çocuk ilk sütünü anneden aldığı gibi ilk duygusal bağı da anne ile kurar,öğrenir.İlk heceleri,ilk göz yaşını anne ile paylaşır,hangi anne yoktur ki çocuğu ağlayınca ağlamayan?Hangi çocuk annesinin göz yaşına dayanır?Anne öfkeli ise çocuk o öfkeyi öğrenir.Anne neşeli ise anneden neşeyi öğrenir,annenin dili tatlı ise çocuğun ruhu tatlı ile beslenir.Anne mutsuz ise çocuk mutsuzdur.Anneye kıymet veriliyorsa o çocuğun en büyük değeridir.En bağlı olduğuna değer verilmesi onun sevincidir.
Yani anne,karnına düşer düşmez bebeği örgüler işler.Baba da motife etkendir fakat en temel ana kaynak ANA dır.
Diğer etkenler aynen biyolojik etkenler gibidir.Ailede baskın etken varsa çocuk en çok onun ile örgülenir,desenlenir.Örgüleyen kişinin biyolojik olarak cinsiyetinin önemi yoktur,hatta birinci tekil veya üçüncü tekil şahıs olmasınında.Örgüleyen ruhsal olarak ANA pozisyonundadır.

Baskın kişiler  yani çocuğa Ana olanlar Allah'ın sünnetullahına göre yetiştiriyorsa cennet ayakları altındadır.

Çocuğu başı boş büyütmek bir fidanı saksıya ekip terk etmek gibidir.Dengeli suyunu,güneşini,minarellerini vermek sünnetullaha uymaktır.Suyu; temizliği,berraklığı,arınmayı öğretmek olarak düşünebiliriz,güneşi ;sevgi,ilgi olarak algılayabiliriz.Her şey de olduğu gibi dengedir hakikate ulaştıran.

Salih evlat yetiştirmek amel defterinin açık olmasıdır.Salih evladın yaptığı her salih iş  ona Ana olanın da defterine iyilik olarak geçer.Kim bir fidan ekiyor da ondan canlılar faydalanıyor ve onun sevabı devam ediyorsa  salih evlat yetiştiren Ana içinde bu  geçerlidir.Bu nedenle ki illa ki biyolojik ana olmak gerekmez kim salih bir niyet ile Ana görevi yapıyorsa o onu cennete taşıyan bir cevherdir.

Salih bir anne çocuğunu cennete taşıyan hakikatler barındırır.O fiili olarak yaşayan Muhammed(s.a.v)ahlakı üzerine Kur'an ile yaşıyor adım atıyor,çocuğuna hak ve adaleti öğretiyorsa cennet onun ayağı altındadır.Çocuk o annenin ayakları izlerinden gittikçe yolunu şaşırmaz.Bu nedenle ki eş seçimi önemlidir.
Anne adayı olsun Baba adayı olsun seçimlerinde Salih insan özelliği ararsa o çocuğuna da ANA olacak ve evladını cennete taşıyacak tohumları bulur.

Eşini mutlu edenler kendi cennetine zemin hazırlamıştır.Eşini mutlu eden bir erkek Dünya da cennet zeminini hazırlamıştır.Yuvası cennet kokar,Mutlu etmek demek durmadan vermek demek değildir.Saygıdır en başta sorumlulukları bilmektir.Bir kadında bilmelidir ki cennet ayağının altında olmasını istiyorsa eşinin kalbini kırmamalıdır.

Ana olan isterse o ayağının altında ki cennet imkanını bir çırpıda atar,Allah'ın ipinden tutmayarak.Bir evlat da anasının ayağının altında ki cennet imkanını bir çırpıda atar,Allah'ın ipinden tutmayarak.



                                                       İkra Ela
                                                         
                                                      @ElaIKRA











0 yorum:

Yorum Gönder