Pazar, Temmuz 12, 2020 By: Oku Arz

Güneş göz aydınlığına gidiyor, bir müjde var




Güneş göz aydınlığına gidiyor, bir müjde var! Bu müjde ile müşerref olanlar ne hediye sunacak kim bilir? Gözü aydın olacak olanlar var, bir gözü olduğunu fark edenler. Işık ile o göz aydın olunca o göz fark edilir olacak! Ah! Ya karanlığın içinde ışıksız yaşatılsaydık. Gözümüzün var olmasının bir önemi olabilir miydi? Ya gece, ışığın bize değmediği vakit!? Nur devam etmiyor mu leylin bağrında... Ah ! Biz dayanabilseydik yaratılır mıydı gece, azcık ışığa ara vermek, soluk alıp vermek gibi, bir teneffüs vakti! Sanki nefesi içimize çektiğimiz gibi hasta değilsek, zorlanmadan aldığımız nefes nasıl hayat oluyor içimizde, hakkı batıl ayıracak bir asker oluyor, bize zararlı olan geri atılıyor onun gibi gece ve gündüz... Işık olmasa siyahın bağrında binbir renk cümbüşü olduğunu kim bilirdi? Ya da yok o renkler, sadece dokular var ve ışık o renkler ile o anlamı ortaya çıkarıyor. Muhteşem bir göz aydınlığı var SubhanAllah! Ya gönül aydınlığa kavuşursa, o zifiri gecede değil ayı! Güneşi bulmuş gibidir. Tüm renkler cümbüş eder içinde, tüm besteleri duyar ruh o aydın olmuş gönül ile... Hadi bakalım ayaklarımızın yer çekimine tutuklu kalmadığına da şaşıralım, muhteşem düzene... Değil mi biz yürüyebilelim diye tam yerinde bir çekim. Ya çekmeseydi, ya da öyle çekseydi ki kara delik gibi yutsaydı! Kara bir delik gibi kalsaydı dünyamız, gönül dünyamız, akıl dünyamız, işte öyle... Secdeye varır da baş SubhanAllah der göz/gönül/akıl aydınlığı ile tesbih eder Rabbini" Subhanerabbiyelala "
@ikraela #gece #gündüz #fotoğraf #kendiçekimlerim #Bandırma






Genellikle tefekkürlerimi ham halde burada sunuyorum. Nefsimin acele yanı ağır basıyor, sanki o gün onu yayınlamasam günüm aydın olmayacak! Yayınladıktan sonra dönüyorum ayıklıyorum, elediklerim oluyor, eklediklerimde... Hangi fırıncı ekmeğinde kusur bırakmışsa koşup müşterinin elinden alır? Hatasını bilirse, bir dahaki ekmekleri düzgün yapar. Tabii ekmeği alanlar fırıncının hatalarını gözlemliyor, "Tuzu eksik, çok kuru, çok hamur, şu da olsa daha iyi olurdu." diyor. Hatta bazen ustaların yaptıklarından da örnekliyor. Fakat yine de kusurları olsa da o ekmekten ayrı bir tad alıyor, müşterisi olmaya devam ediyor. Ekmeklerin günden güne daha bir güzelleştiğini de fark ediyor. O "ufak defek kusurları da aşar elbet !" diyor. Neyse fırıncı ekmekleri mahvetmeden yetiştirebilmenin telaşını her gün yaşıyor.
Bazen de yazılarımı meyve yetiştirir gibi sunuyorum ama ya çiçek halindeyken, ya ham meyveyken ya da olgunlaşmış meyveyi gönül bağında saklar, unuturum, kabuğu büzüşmüş, şiresi akmış neredeyse mahvolmaya yakın hatırlayınca bu da yayınlanmassa olmaz diyerek öylece sunuyorum. İşte nasiptarlar" Yazının içinde çok bereketli çekirdek var ama tad yok ondan zor okunuyor. "der. Şimdi bunca şeyi aslında uzun zamandır yazmak istiyordum. Akşamdan pişirdim ama! Kusurları varsa af ola, sıcak sıcak sunmayı severim fakat bu seferlik böyle olsun. En son yayınladığım gece ve gündüz ayeti ile ilgili paylaşımımdaki bir kaç yazım bozukluğunu birkaç defada düzelttim. Her düzeltmede ayetleri tekrar tekrar okumak tefekkürümü derinleştirdi. Dünyanın dönüşünün Kur'an'da delili olduğunu gördüm, daha önce görenler olmuş olabilir ama ben yeni gördüm....

@ikraela
 #gece #gündüz #dünyanındönüşü #DünyanındönüşüKurandavar








Dünyanın dönüşünün Kur'an'da neden yazılı olmadığını söyleyenler var? Güneşin dönüşü yazıyor da Dünyanın ki niye yazmıyor diyorlar, hatta acaba Dünya tepsi gibi de bizden mi gizliyorlar diyen de var. Her neyse ben bilim ile Kur'an'ın hakkı, hakikati söylediğine delil aramıyorum. Delil sunmuyorum da, çünkü bilim insanı değilim. Fakat bildiğim birşey varsa o da"Allah'ın doğruyu söylediğidir. "Hayatımın her lahzasında buna şahidim. Hayatım mahvolmadan Kur'an ile göz, gönül, akıl ışığı veren Rabbimize binlerce şükürler olsun. Gece ve gündüzün birer ayet olduğunu işaret eden ayetlerin "Dünya'nın hem yuvarlak olmasına hem de kendi etrafında dönmesine delil de "olduğunu ben yeni fark ettim, daha önce fark edenler olmuştur ama haberdar olmamıştım. Ayetler gece ve gündüzün bir dönüşüm içinde olduğuna işaret ederek Dünya'nın yuvarlak oluşuna ve kendi çevresinde de dönüşüne işaretler.

"Şüphesiz göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün ardarda gelişinde temiz akıl sahipleri için gerçekten ayetler vardır. (AL-İ İMRAN SURESİ / 190)"
"Halbuki biz geceyi, gündüzü iki âyet yaptık, sonra gece âyetini mahvettik ve gündüz âyetini gösterici gıldık ki rabbınızdan fadıl taleb edesiniz ve senelerin sayısını ve hisabını bilesiniz, hem her şeyi tafsıl etmiş te etmişiz."(isra suresi 128.ayet)

 Bildiğimiz gibi ışığın olmaması demek karanlığın olmasıdır. Güneşin kendi ekseninde dönmesiyle belli bir yörüngede akması ile mevsimler oluşuyor, dünyanın güneş sistemine bağlı kalarak kendi çevresinde dönmesi dünyada gece ve gündüzü oluşturuyor. Dünya kendi etrafında dönerken ışık değen yerde gece ortadan kalkıyor. Ve bunun dakika dakika olması dönüşe delalet. Ayet mahvetmekten bahsediyor.
Evet gece mahvediliyor ışık ile bir yer karanlıkta kalıp, buza dönmeden, hiç birşeye yetişemez hale gelmeden evvel birbiri ardınca ışık değdiriliyor.
Karanlık olması gerektiği kadarıyla oluyor. Gündüz de bir o kadar olması gerektiğinden fazla üzerimizde kalmıyor, nasibimizi ekelim, biçelim, Rabbimizin fazlından nasiptar olalım diye belli ölçülerde yaratılıyor.







Ayet mahvetmekten bahsediyor. Evet gece mahvediliyor ışık ile bir yer karanlıkta kalıp buza dönmeden, hiç birşeye yetişemez hale gelmeden evvel birbiri ardınca ışık değdiriliyor. Karanlık olması gerektiği kadarıyla oluyor. Gündüz de bir o kadar olması gerektiğinden fazla üzerimizde kalmıyor, nasibimizi ekelim, biçelim, Rabbimizin fazlından nasiptar olalım diye belli ölçülerde yaratılıyor. Güneşin uzun süre ve çok kısa süre değdiği yerlerde ki kavurucu ve dondurucu hali de buna işaret eder. Öyle muhteşem bir yaratılış var ki akla sığmıyor ama kalbi uçsuz bucaksız ediyor. Ben çocukken "Bir gece oluyor, bir gündüz oluyor." derdim bir sinema perdesinin açılıp kapanması gibi, sanki o an tüm alemler ışık ile maviyle doluyordu, gece olunca da tüm alemler karanlıkta kalıyor uykuya dalıyordu. İşte çocuk olmak güzel şey gördüğün ile kalmak, oyun oynamak gündüzleri, geceleri uyumak!!! Devam ederse bir ömür öyle eğlence ile mahv olan bir hayat! Fakat zaten bu fani dünya mahvolacak, Öyle bir mahv olmalı ki karanlığı dağıtıp nuru saçmalı.... Kur'an ile inşaa olmuş bir hayat dünyayı da mahvetmez ahreti de... O halde dönüşümüz Kur'an yörüngesinde olsun ki ebedi karanlığa mahkum olmayalım, nurları ile kıyam ettirilen olup nurları ile göz aydınlığı olalım inşaallah. Ey bizim hikmeti sonsuz herşeyi hak ile yaratan Rabbimiz bizi senin rızanı hak edenlerin safına kat, Kur'an ile gözümüzü, gönlümüzü, aklımızı aydın et ! Bunca eser bizim için mi yaratıldı, bundan daha kıymetli ne olabilir? Bize izzet olarak yetmez mi, Rabbimizin bize verdiği kıymet! Ya Hû. @ikraela #gecegündüz #dünyanındönüşü #Bandırma #Fethiye #fotğraflar #kendiçekimlerim #değersizlikduygusu

0 yorum:

Yorum Gönder