Pazartesi, Mayıs 21, 2018 By: Oku Arz

Abese süresinden esin ile görmek...



Basir Nur Vehhab olan Rahman Rahîm Rabbimiz biz hor bir haldeyken bizi topraktan adam eden Velimiz Kerim'de...

Görebilmek gibi bir nimeti bize yazan,onu yaratandır da.

O yaratıldığında dahi onun görebileceğini veya göremeyeceğini bilendir de.

Anne babalar 'Çocuk yapmak istiyoruz.'cümlesi kuruyorlar bayağı zamandır. Anne de baba da çocuğun ne göz oyuklarının şeklini,ne göz rengini ne de görüp göremeyeceğinden habersiz bi'şekilde söylüyorlar o sözü... (Hatta ne bilimden ne de ilimden haberdardırlar.Bilseler dahi cüzün cüzüdür,denizden bir katredir.)Hımm yapmaya verilen kudretleri ise istemek(bazen istemek de değil. ) ve zorluklara katlanmak ile gelişen dava...Fakat Rahman istemese isteyemeyecekler de,zorluklara katlanmaları Rahman sevgi vermese olmayacak da...

Bu mesele de uzar.Asıl meseleme geleyim,Abese suresi bağlamında.İnsan nankörlük eder,daha önce görebilen değilken unutur da göremeyenlere yüz ekşitir!

"Görmüyor ki anlasa ne olacak,ne yapacak!"der.

Daha önce anlayabilen de değildi hani,ilk halini unuturda nasıl yüz ekşitir.Aşamadan aşamaya olduğunu unutur da görmüyor diye yüzünü ekşitir.
Bu 'Abese'aynasından çok çok bakmalı insan kendine"Ayna ayna söyle bana,benden güzeli var mı dünyada?"diyerek değil! "Ayna ayna beni bana söyle,beni göster."diyerek.

O sahnede amâ olanın yerine koymalı kendini!Yüz ekşitenlerin ekşi yüzünü görmeyerek yüreği burkulmadı belki fakat sözün muhatabı olmamaktan yüreği burkuldu belki...

Bir cevap bekliyordu.Yüz yüzeydi üstelik,can atarak coşku ile gelmişti.

   

Birde yüz ekşiten biz miyiz acaba?Ne de mağrurlandık,görüyoruz, gördüğümüzü ifade ediyoruz ,anlıyoruz diye anlayamayanlara ekşitmiş olabilir miyiz yüzümüzü?En basit kendi çocuğumuza anlamıyor, görmüyor diye yüzümüzü ekşittik mi?


Vaz geçtik mi ondan?


Ona değer vermedik mi? O bizden değilmiş gibi mi yaptık?Hiç yokmuş gibi mi yaptık?
Hatamızı bile bile hataya devam mı ettik yoksa hatamızı fark edince hatamızı aleyhimize de olsa itiraf mı etttik?
Bir sınıfta öğretmenizdir belki de,mevki sahibi velilerin çocukları ile biçare daha önce ne ilgi ne sevgiyi hissetmemiş bir çocuğu ayırt ediyor muyuz?
Çocuğun anlayamamasının nedeni sadece o alt olması gereken zeminin olmamasından kaynaklı olamaz mı? Görmesini sağlayacak ilk basamak belki de sizden duyacakları,hissedecekleri...Bir o kadar da kendi aile zemininde yaşadıkları sizin ilginiz ile daha farklı pencere açacak,size dahi görmediklerinizi gösterecek hazine...her bir güzellik Yusuf'dur.Kimi kıymet bilmez atar kuyuya,kimi kıymeti üç kuruşluk eder harcar kimi de nefsi için kullanır.Bu mesele bitmez...Göz de Yusuf'tur... Değer bilmeyende kuyularda dır,nefsine ram olmuşlar zindana atar,değerini bilende açılır, değer bilende...Kalp gözüdür o...daha önce sende gören değildin o halde ondan yetim olanı hor görme,isteyeni azarlama!Anlatta anlat Rabbinin nimetini!
İkra Ela
#instagramyazılarım

@ikraela

0 yorum:

Yorum Gönder