Pazartesi, Ocak 19, 2015 By: Oku Arz

Kur-an'ı An


Kur'an-ı Anlama Yolculuğuna çıkanlar için:

Kur'an-ı anlamak isteyen zaten doğru yol arzusunda olan ,tövbe eden,arınmak isteyen,doğru ışığı arayan kişidir.Biz bu doğru yol arayışında kendi nefsimizi bozup iki yüzlü olmadıkça Nur'un yolcusuyuz demektir.Nur'u arayanlara selam olsun.
Bu Nur yolculuğu gerçek bir tövbe ile başlar ve ışığın birden açılması gerçekleşmez.Yirmi üç senede inen Kur'an bir defada her açıklığının kalbimize değmesini bekleyemeyiz.Bu aşamalıdır.
Tövbe ile başladığımız yolculuk,Fatiha ayetlerini gerçekten idrak ederek,iman ederek başlar.Bu Rahman ve Rahim Allah adı ile yaşadığımızın farkında olarak,merhamet anahtarını elimize alıp yola çıkmaktır.
Kur’an ile tanışan insan yeni doğmuş bebek gibidir.
 Bebeğe önce anne sütü vermek gerekir değil mi?
 Bebeğe süt vermeden et vermek deliliktir değil mi? Bebek eti ne yapacağını bile bilemez sadece emmek ister, çiğnemeden bile haberi yoktur henüz. Eti çiğnenmiş halde ağzına koysak yutamaz yutsa dahi midesi onu hazmedecek donanımda değildir. Bu durumda mide hazmedemez, karaciğer analiz edemez, böbrekler çalışamaz kalp ise çoktan bozulmuştur.Çünkü o etin hazmı için daha çok kan pompalaması gerekir vücuda. Kalp o gücü bulamaz ve görevini yerine getiremez bozulur.

Bebeğin eti yemesi için diş gerekir, o dişler için iseaşamalı büyümesi gerekir. O da yavaş, yavaş olur. Önce Rabbimizin Rahmeti olan anne sütünü almalı ki bağışıklık sistemi kuvvetlensin, mikroplara karşı savunması her an hazır olsun.

Anne sütü gibidir Kur’an yavaş yavaş besler, adım adım büyütür.

Büyüdükçe diş çıkar. Bu Kur’an-ın nefsi tanıma aşamalarının başlangıcıdır. Ön alt veya üst diş, kesici nefsimizin hastalıklarını anlatır bize, kesipte bölen yanımızı, öfkemizi yenemediğimiz de nasıl ısırmak istediğimizi, ısırarak eğlendiğimizi anlatır. Köpek dişleri çıkarak nefsimizin nasıl köpekleştiğini, daha sonra ki aşamada azı dişler çıkarak parçalama isteğimizi anlatır bize. Bebeğin süt devresi bitince dişleri çıkmaya devam eder. Süt devresinde Kur’an-ı anlamak bebeğin yeni yürümeye başlaması gibidir. Tutuna, tutuna gider kimi gün düşer, kimi gün yalpalar.O süt dişlerinin gerçek yüzünü süt aşamasında olduğundan anlayamaz. Süt dişleri dökülmeye başlama aşamasında gerçekler ile yüz yüze gelmeye başlar. Artık bilinç açılmaya başlar Kur’an-ı hiç bırakmıyorsa işi daha kolaydır. Yoksa öğüdünü Kur’an ile olgunlaşmamış birilerinden alırsa o kendinden daha şaşkındır. Yazık olur ona.

Kur’an okudukça masum zannettiklerinin gerçek yüzünü o çok diplere saklanmış ve geç açılan yirmilik dişlerin çıkarken verdiği sancıdan anlar. Nefsin gizli kalmış bizim fark edemediğimiz hastalıkları da vardır göremediğimiz. O damağın içinde gizlidir. İnsan halen olgunluk aşamasında olmadığından onları fark edemez. En dipte ve en gizli kalanı bazen hiç gün yüzüne dahi çıkamaya bilir. Bazen unutulan bir nefis  hastalığı yaşlanınca gözler önüne gelir ve ya başa sorun olarak gösterir. Nefsini tanıyamayan, bakamayan nefsi çürüyünce ah eder, vurur başını duvara. Hiç bir ağrı kesici fayda vermez, ancak o hastalıklı nefsten kurtulması gerekir. Bazen o nefs hastalıkları öyle başa bela olur ki sinsice iltihap yapar, yayılır, kalbi dahi bozabilir. Geç kalınmamış ise tedavi sonuç verir yoksa insan ziyan eder kendini.Kalp bozulunca hakkı batıldan ayıramaz.


Kur'an öyle Nur'lu öyle hikmetlidir ki onu anlama ve yaşamaya başlayınca,ayetler birbir kendini gösterdiğinde hayret makamlarına  yüzer insan.Öyle bir çarpar ki yüreğe,zihin kirlerinden arınır,kalp eski masumiyetine döner,hak ve batıl ayrılarak,doğru görüşe kavuşup dilin bağı çözülür,söz anlaşılır olur.
Adem yüreği olarak başladığımız kemale erme yolculuğu Musa yüreği haline gelir.Hz Musa'nın duası bir masal değildir.Kemale ulaşma azminin bir neticesidir.Doğru yolu arayan kişinin dilinde ki bağ gider,sözü anlaşılır olur,göğsü genişler ve kendine yardımcılar bulur.Bu Allah'ın doğru yol azminde ki her kuluna bir lütfudur.Azim devam ettikçe kemale ermenin en büyük mertebesi güzel ahlak erdemine kavuşulur.
Kur’an-ı anlamak işte bebek misali böyle aşamalıdır. Bu sebeple geç kalmadan Kur’an gıdası ile bebek nefsimizi beslemeliyiz.
Bebek  ayetleri iyi tanımalı ki hayatı şaşkın geçmesin ve kendini ziyan etmesin.
Hesap günü Nur'larına kavuşmuş olarak, Allah'ın selam'ına kavuşsun.
                                                                                                  İkraEla
                                                                                                 @ElaIKRA


                                                                                       

0 yorum:

Yorum Gönder